PC Superstara

Tietotekniikkaa aikuisille

Vanhukset ja IT – mitähän siitäkin tulee..

Voivatko vanhukset oppia oikeasti tietokoneen tehokkaan käytön?

Oikea vastaus kuuluu tässä: kyllä voivat. Kaikki vanhukset eivät tietokonetta opi käyttämään nopeasti, mutta jokainen sen voi oppia. Allekirjoittanut on työnsä puolesta tavannut ja tapaa päivittäin useita vanhuksia. Kuten me muunkin ikäryhmän edustajat, myös vanhukset ovat kaikki erilaisia ihmisiä ja eri persoonia.

Oppia ikä kaikki

Vanhus
Tietokoneesta voi olla hyötyä vanhuksille

Jokainen sen tietää omalle kohdalleen osuneen, kun jonkun asian oppiminen vaan on äärimmäisen hankalaa. Periksiantamattomuus kuitenkin usein palkitaan ja voi sitä onnistumisen tunnetta, kun asia vihdoin on iskostunut takaraivoon. Ihminen on olento, joka oppii uuttaa koko ikänsä. Vaikka jokaiselle meille vanheneminen on edessä ja joka päivä vanhennumme, niin silti joka päivä opimme uutta.

Usein kuullaan lausahdus ”minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa”. Totta, ja nuorena opittua taitoa on helppo toteuttaa vanhemmalla iällä. On kuitenkin muistettava, että ihminen todellakin oppii koko ikänsä. Oppiminen vaan muuttuu hieman vaikemammaksi, toki hieman asiasta myös riippuen. Jokainen nuori osaa nykypäivänä käyttää tietokonetta ja paljon sitä myös käytetään. Kahdeksankymmentä vuotiaalle mummolle tietokoneen käyttö ei olekaan aivan itsestäänselvyys. Hän on ollut nuori aikuinen, kun ensimmäinen televisio on saapunut Suomeen ja se vasta onkin siihen aikaan ollut suuri juttu. Voi siis vain kuvitella, miten paljon maailma on siitä muuttunut ja miten hankalaa on hypätä kehitykseen mukaan, jos siitä ei elinikänsä aikan ole ollut kovinkaan kiinnostunut.

Somemummo

Uskokaa tai älkää, mutta somemummoja kuitenkin on olemassa. Allekirjoittanut voikin kertoa huisin jutun siitä, kuinka työssään tapasi yli 90-vuotiaan rouvan. Rouva oli juuri niin kuin kaikki muutkin mummot ja papat, aivan samalla tavalla puhutteli allekirjoittanutta. Allekirjoittaneella meinasi mennä kieli kurkkuun, kun mummo alkoi puhua älypuhelimista ja tietokoneista. Tottakai allekirjoittaneen ensireaktio asiaan oli, että mummo saattaa nyt syystä tai toisesta olla hieman sekava. Jutun luistaessa eteenpäin, mummo kuitenkin vakuuttavasti kertoili, miten hän käyttää somen eri kanavia ollessaan yhteydessä lapsiin, lastenlapsiin ja lastenlastenlapsiin, lukee uutiset tietokoneelta tai älyköstään ja maksaa laskunsa netin kautta. Kyllä, siinä sitten allekirjoittanut kävi some-keskustelua tämän yli 90-vuotiaan somemummon kanssa.

Ja miten hienolta tuntui käydä tämä keskustelu! Mummo, joka on elämänsä aikana nähnyt vaikka ja mitä, kertoo kuinka harmittavaa on, kun sairaalaan lähtiessään päätti jättää älypuhelimensa kotiin, ettei matkan varrella hukkaa sitä. Olisi kuulemma ollut älypuhelimesta paljon hyötyä ja viihdykettä sairaalareissun aikana!

Ei ensimmäinen eikä viimeinen somemummo

Kyseinen somemummo ei todellakaan ole ensimmäinen joka vastaan tulee, eikä takuulla viimeinenkään. Jo lukioaikana allekirjoittaneen ystävä alkoi kertoa mummostaan, joka suorittaa yliopisto-opintoja etänä kotoa käsin. Kyllä, ihan tietokoneen välityksellä. Se jos joku on tehokasta tietokoneen käyttöä mummolta! Ja kyllä, sairaalassa ja ensihoidossa työskennelleenä näkee odottamattomia somepappoja, jotka kaivavat tavaroistaan esiin älypuhelimet ja tabletit. Jos eteen sattuu pidempi sairaalareissu, niin on kuulemma tekemistä, kun älyköt kulkevat mukana. Uskomattoman hienoa, miten vanhukset ovat päässeet mukaan älykköjen maailmaan ja haluavat jatkuvasti kehittyvässä maailmassa pysyä mukana lähes viimeiseen hengenvetoon saakka!

Kannattaakin siis miettiä, että uusien seniorikalusteiden sijaan voitkin hommata läppärin tai tabletin vanhalle sukulaisellesi! Teknologisilla laitteilla voi olla hänen terveyteensä hyvinkin paljon suotuisempia vaikutuksia kuin passivoivilla kalusteilla.

Previous

Next