PC Superstara

Tietotekniikkaa aikuisille

Oletko muuttamassa uuteen asuntoon? Näillä vinkeillä nörttikin viihtyy siellä!

Näitä asioita paljon tietokonetta käyttävän kannattaa miettiä asunnon valinnassa

Asunnon valinnassa pitää miettiä monia asioita. Toisille tärkeintä on kodinomaisuus, toisille oma työpiste ja toisille taas autotalli. Jokaisella meillä on omat tarpeet asuntoa etsiessä ja niistä kannattaakin pitää kiinni, eikä tyytyä muuhun.

Oma rauha

Monissa talouksissa asuu enemmän kuin yksi henkilö. Monissa talouksissa myös työskennellään tietokoneen välityksellä kotoa käsin.

Jos siis teet töitä kotoa käsin ja taloudessa asustaa sinun lisäksesi myö muita, kannattaa asunnon valinnassa kiinnittää huomiota työrauhaan. Onko asunnossa oma työhuone tai vaihtoehtoisesti muu rauhallinen paikka, jossa on mahdollisuus keskittyä työntekoon ilman suurempia keskeytyksiä.

Työhuoneen tulee myös olla viihtyisä, jotta työnteko sujuu mahsollisimman jouhevasti. Jos asunnosta ei valmiiksi löydy mukavaa ja viihtyisää työhuonetta, kannattaa sellainen ensitöiksi remontoida. Jokainen sen tietää omalla kohdallaankin, miten vaikealta työnteko tuntuu epäviihtyisässä työympäristössä. Motivaatio katoaa ja tekee mieli lopettaa työt ennen kuin on päässyt edes kunnolla aloittamaan.

Työhuoneen ominaisuudet

Työhuone
Työhuone voi olla tärkeä osa kotia

Suomalaisilla ei ole tapana myydä asuntojaan valmiiksi kalustettuna, vaan jokainen tuo ja vie mukanaan omat kalusteensa. Jo asuntoa etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota mahdolliset työhuoneen sijoitteluun asunnon muihin huoneisiin nähden sekä siihen, mitä työhuoneesta löytyy.

Hyvästä vaihtoehdosta työhuoneeksi löytyy kaappitilaa tai hyllytilaa, jonne voi säilyttää ja arkistoida töitään. Pilvipalvelut ovat korvanneet perinteisiä mappeja, mutta edelleen on olemassa säilytettäviä tai arkistoitavia asiakirjoja, jotka halutaan konkreettisesti paperisessa muodossa.

Pistorasiat ovat tietysti tärkeässä osassa. Ennemmin työhuoneesta saa löytyä monta pistorasiaa, saati vain yksi sellainen. Kotona tietokoneella työskentelevällä on todennäköisesti olemassa useampi laite, joka toimiakseen vaatii verkkovirtaa. On viihtyisää ja mukavaa työskennellä tilassa, jossa pöydän alla kiemurtelevat johdot eivät takerru toisiinsa ja muodosta umpisolmua.

Työhuoneesta on löydyttävä riittävästi tilaa. Tilaa vaativat erinäiset kaapit ja hyllyt, työpöytä, työtuoli ja vielä pitää jäädä liikkumiseenkin tilaa. Tilavaan työhuoneeseen on mukavampi tulla työskentelemään, kuin ahtaaseen huoneeseen, jossa jo tietokoneella kirjoittaminenkin tuntuu liian hankalalta.

Valaistus

Suomalaiset eivät muutenkaan saa nauttia vuoden aikana riittävästi luonnonvalosta, joten työhuoneen valaisuun kannattaa kiinnittää huomiota. Ei riitä, että työhuoneeseen valoa tuo ainoastaan tietokoneen näyttö. Jo ergonomian kannalta valaistuksen on oltava hyvä, mutta mahdollisimman luonnollinen.

Huonossa valaistuksessa silmät väsyvät nopeammin tietokoneella työskennellessä. Ja onhan se totta, että huonossa valaistuksessa myös ergonomia kärsii, jos joutuu tihrustamaan vuoronperään tummaa näppäimistöä ja kirkasta tietokoneen näyttöä.

Luonnon valo on tärkeää jaksamisen kannalta. Luonnon valo tuo motivaatiota työskentelyyn ja saa mielen pirteämmäksi, jolloin työnteko sujuu paremmin. Asuntoa valitessa kannattaa siis kiinnittää huomiota työhuoneeseen kajastavaan luonnon valoon. Jos työhuoneeseen ei ole mahdollisuutta, kannattaa asunnon työpiste sijoittaa valoisaan paikkaan.

Työhuoneen sijainti asunnossa

Terveyden kannalta järkevintä olisi sijoittaa työhuone tai työpiste mahdollisimman kauas asunnon muista huoneista, kuten kylpyhuoneesta ja keittiöstä joita jokainen työpäivän aikana käyttää. Kaukana sijaitsevan työhuoneen tai työpisteen ansiosta paljon tietokoneella työskentelevän tulee päivän aikana noustua ylös jaloittelemaan edes jonkin verran. Jos asunto on pieni ja työpiste sijaitsee lähellä muita asunnon huoneita, kannattaa pyrkiä totuttamaan itsensä jaloitteluun päivän aikana.

Työhuone tulisi myös sijaita asunnon rauhallisessa paikassa. Jos asunnossa on päiväsaikaan kova hulina, ei työnteossa saa tarvitsemaansa rauhaa ja työpanos väistämättäkin vähenee.

Internet-yhteydet

Tämä on erittäin tärkeää paljon tietokonetta käyttävälle. Taloyhtiöiden välillä samassakin kaupungissa tarjottavien nettinopeuksien määrä voi vaihdella todella suuresti. Ja on miltei sanomattakin selvää, että paljon tietokonetta käyttävän kannattaa vuokrata muuttopakettiauto Tampereelle muuttoa varten ennemmin kuin vaikka Punkalaitumelle, sillä syrjäkylille nopeiden yhteyksien vetäminen on huomattavasti kalliimpaa.

Previous

Next