PC Superstara

Tietotekniikkaa aikuisille

Ekologista elektroniikkaa?

Haluaisitko tietokoneesi ja muun elektroniikkasi ekologisempana? Ota nämä asiat huomioon.

Ekologisuuteen pyritään nykyään paljon teollisuuden ja teknologian saralla. Ekologisuuteen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan myös elektroniikkaa hankkiessa.

Valmistus

Jos halua ja mielenkiintoa ekologisiin valintoihin riittää, kannattaa kiinnittää huomiota elektroniikan valmistukseen. Valmistajan arvoista ja eettisyydestä saa hyvin tietoa internetin välityksellä sekä elektroniikkaliikkeistä, joissa myyjät osaavat kertoa tuotteista kattavasti.

Valmistusprosessa voidaan hyödyntää sekä uusia että kierrätettyjä materiaaleja. Ekologisuuden ollessa mielenkiinnon kohteena, kannattaa rehellisesti selvittää valmistusprosessia sekä valmistajamaan toimintatapoja.

KierrätysKierrättäminen

Kierrätyksen avulla ollaan askel lähempänä ekologisuutta. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa hyödyntää valinnoissa kierrätettyjä materiaaleja ja tuotteita. Jos elektronisen laitteen ei välttämättä pidä olla uusi, voi pohtia mahdollisuutta ottaa käyttöön kierrätetty elektronin laite.

Tietokoneet, kännykät, kotiteatterit, televisiot sekä muut elektroniset laitteet voi hankkia käytettynä. Elektroniikkaliikkeet sekä elektronisia laitteita korjaavat liikkeet usein myyvät vanhoja elektronisia laitteita, jotka edelleen ovat täysin käyttökelpoisia. Samoin sosiaalisessa mediassa eri ryhmissä tapaa myyjiä ja ostajia vanhoille sekä käytetyille elektronisille laitteille.

Ominaisuudet

Ostettaessa uutta elektroniikkaa, kannattanee perehtyä laitteen ominaisuuksiin. Muun muassa virransäästö, akun kesto sekä energialuokitus kannattaa tarkistaa ennen varsinaista ostopäätöstä.

Esimerkiksi tietokoneissa virransäästöominaisuus on erittäin hyvä olla olemassa. Tietokoneen jäädessä päälle ilman toimintaa, kone siirtää itsensä virransäästötilaan. Virransäästötilassa sähkön kulutus on pienempää ja mahdollinen akku kestää pidempään käyttöä.

Akun kestolla on taas vaikutusta niin energian säästössä kin laitteen käytössäkin. Pitkäkestoista akkua ei tarvitse ladata usein, jolloin sähkö saa myös säästettyä. Pitkällä käyttöajalla laitetta voi käyttää pidempään ja esimerkiksi työskennellä ilman verkkovirtaa pidempään.

Kodin koneissa ja elektronisissa laitteissa on usein merkittynä energialuokka. Energialuokka kertoo käyttäjälle laitteen energiankulutuksesta. Mitä suurempi energialuokka on, sitä enemmän laite kuluttaa sähköä ollessaan päällä.

Käyttötarkoitus

Televisioon sähkö
Osa televisioista vie paljon sähköä

Ostaessa elektronista laitetta kannattaa pohtia sen käyttötarkoitusta. Onko todella niin, että vaadit itsellesi käyttöön kyseisen laitteen kysieisllä ominaisuuksilla? Voisitko pärjätä myös ilman kyseistä elektronista laitetta tai ajatella hankkivasi jonkun muun ekologisemman vaihtoehdon nykyisen vaihtoehdon tilalle.

Käyttötarkoituksella ja ekologisuudella on yhteys. Uuden ekologisen laitteen tai kodinkoneen hankkimista kannattaa todella pohtia. Onko järkevää hankkia uusi pyykinpesukone, jos vanha on vielä hyvin toimiva ja energialuokaltaan hyvä. Kannattaako uutta puhelinta hankkia, jos vanha toimii yhtä hyvin kuin uusikin puhelin toimisi. Ekologisuutta ajatellen asioita kannattaa miettiä ja punnita useampaan kertaan.

Käyttöikä

Laitteen käyttöikä on myös lähes suoraan verrannollinen ekologisuuteen. Jos pohdinnassa olevan laitteen käyttöikä on maksimissan kaksi vuotta ja toisen vaihtoehdon käyttöikä lähentelee viittä vuotta, kannattaa toki valita pidempi ikäinen laite. Laitteen valmistukseen ja käyttöön kuluu aina erinäisiä luonnonvaroja, joten kannattaa valita käyttöiältään pidempiaikainen elektroninen laite.

Millaista sähköä käytät?

Myös sähkön tyypilläsi on suuri merkitys elektroniikkasi ekologisuuteen. Aina ei kannata miettiä vain edullisinta sähkön hintaa vaan sen tuottomuoto on myös erittäin tärkeä asia. Vihreä sähkö on huomattavasti ekologisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi polttamalla tuotettu sähkö. Ota tämä huomioon!

Oma käyttö

Ekologisuutta ajatellen kannattaa myös pohtia laitteen käyttöä. Laitteen käyttöikä pitenee, jos pidät sitä hallussasi valmistajan ohjeen mukaan. Laitteen huollon ja päivitysten laiminlyönti vähentää käyttöikää, jolloin ekologisuudellakaan ei ole laitteen kanssa verrantoa.

Omien valintojen ja harkinnan pohjalta kannatta elektroniset laitteet valita. Laitteiden valintaan ja tutustumiseen on yleensä runsaasti aikaa ja taustaselvityksiä pystyy tekemään ennen varsinaista ostopäätöstä.

Previous

Next